FAUBONNE SOEP

--------------------------------------------------------

Benodigdheden: - 2 stuks wit van prei

                         - 2 uien

                         - 1 wortel

                         - 80 g boter

                         - 200 g droge witte bonen

                         - 1 liter blanke fonds

Garnituur - 1 takje witte selder

               - 1 wortel

               - 1 wit van prei

               - 20 g boter

               - kervelpluksels

               - zout, peper,1 kruidnagel

 

Werkplan

-----------

1. De witte bonen gaarkoken

a) De droge witte bonen daags voordien in een kom met veel koud water te week zetten.

b) Bij gebruik, de bonen meerdere keren wassen in koud water.

c) Een " russe " met water en zout aan de kook brengen.

d) De witte bonen toevoegen evenals een wortel en een met kruidnagel bestoken ui. Goed afschuimen.

e) Gedurende ongeveer een uur laten koken tot de bonen gaar zijn.

 

2. De soep opzetten ( terwijl de bonen koken)

a) Het witte gedeelte van 2 stukken prei en 2 uien reinigen, wassen en éminceren op een snijplank;

b) 50 g boter laten smelten in een " russe " zonder te laten kleuren.

c) De gesneden groenten toevoegen en laten uitzweten.

d) Bevochtigen met de blanke fonds, kruiden met zout en peper en zachtjes laten gaarkoken onder gesloten deksel.

e) Deze bereiding aan de witte bonen toevoegen wanneer deze laatste gaar zijn.

 

3. De soep doorzeven en op smaak brengen

a) De soep van het vuur nemen en tweemaal doorzeven.

b) Weerom aan de kook brengen en afschuimen.

c) De soep boteren en in bain-marie warm houden.

 

4. De garnituur bereiden (terwijl de soep gaarkookt)

a) Een prei, een seldertak en een wortel reinigen, wassen en in "julienne" snijden.

b) 20 g boter laten smelten in een kleine sauteuse en de julienne hierin gedurende enkele minuten laten uitzweten.

c) Bevochtigen met 1 dl blanke fonds en zachtjes laten gaarkoken.

d) Op de kant van het vuur of in bain-marie warm houden.

e) De kervelpluksels klaarmaken en in een kommetje met koud water bewaren.

 

5. De Faubonnesoep opdienen

a) De julienne van groenten aan de doorgezeefde soep toevoegen.

b) De soep in een soepterrine gieten

c) De kervelpluksels toevoegen en zeer warm opdienen.

 

terug